В Моасак е време за бране на първите летни плодове.

...
 В Моасак е време за бране на първите летни плодове.
Коментари Харесай

БГ роми забъркани в предизборна кампания във Франция

 

В Моасак е време за бране на първите летни плодове. Само че в тази община в Югозападна Франция, където земеделието е главен занаят, сезонните български служащи несъзнателно се озоваха в центъра на акцията за локалните избори, които крайната десница може да завоюва, написа в представен от Българска телеграфна агенция разбор за AFP Марисол Рифаи

" Нищо не сме желали! Ние сме почтени хора. Вършим работа, каквато никой французин не ще и да пипне. По през целия ден работим на полето в дъжд, мраз или адска горещина ", ядосва се Георги, петдесетинагодишен български ром със загоряло лице.

Той беседва с публицист на AFP  в българска бакалия в центъра на града и не е единственият, засегнат от обстановката.

От няколко седмици общността на българските роми - наброяваща в разгара на лятото към хиляда души при общо 13 000 поданици на Моасак - се озова в центъра на електоралната борба преди втория тур на общинските избори във Франция на 28 юни.

 Без да ги упреква непосредствено, претендентът на крайната десница Ромен Лопес (получил 47 % на първи тур) води акция против " нецивилизованите и нощната олелия ". Той дава обещание да " възвърне реда " и центърът на града още веднъж да бъде " чист и спокоен ".

Седнал в кафене до известното абатство " Сен Пиер ", обект от международното завещание на ЮНЕСКО, този някогашен парламентарен помощник на Марион Марешал, племенница на крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, споделя, че желае направи Моасак още веднъж привлекателен  за туристи.

Трийсет и една годишният претендент споделя, че " улиците са покрити с отпадъци ", само че признава, че " в Моасак няма неустановеност " и че даже обирите са намалели през последните години.

Ако желае да остане в Моасак, българската ромска общественост " би трябвало да постъпи като баба ми и дядо ми (дошли от Испания), да се асимилира, в това няма нищо ужасно ", отсича той.

Важна работна ръка

Единствената му съперничка на втори тур, Естел Емами, отпред на " гражданска листа ", признава, че съгласно някои локални центърът на града, където живее тази общественост, като че ли им е " бил  лишен ". " Но пък никой от Моасак няма да се съгласи да живее в тези остарели и нехигиенични жилища ", споделя тя.

През предишното десетилетие община Кастел Саразен и изключително град Моасак станаха местата с най-голяма централизация на български роми във Франция. Това се дължи на потребностите на селското стопанство, изяснява в отчет Стефан Алтасер, самостоятелен откривател, експерт по Балканите.

През годините доста от тях се откриха трайно в Моасак, както преди този момент, през 70-те години,  са правели мароканските сезонни служащи.

Според Франсоаз Рок, локалната председателка на Националната федерация на производителите на плодове и селскостопанска продукция, тази задгранична работна ръка е значима за департамента. " Тук постоянно ще намерят работа ", споделя тя.

" Измислици "

Клод Готие, който по през целия ден работи в лозята си, споделя, че му е мъчно да оцелее при конкуренцията на италианските земеделци, които " имат доста по-ниска цена на работната ръка ".

Макар и наети на минималната френска работна заплата, за сезонните служащи е преференциално да работят за него. " Работят доста крепко ", отбелязва този притежател на стопанство от 15 хектара, където се отглежда основно трапезно грозде от сорта шасла.

Въпреки че тези хора са нужни в селскостопански район, който изпитва усложнения, Алтасер вижда една " смущаваща " детайлност: тъкмо гласоподавателите, живеещи в селските региони, са дали своят вот най-вече за партията " Национален общ брой ".

Франсоаз Пиере управлява асоциация, която оказва административна помощ на българските роми. Според нея има доста " измислици ", свързани с ромите.

  " Според претендентите като че ли (ромите) са отговорни, че градът е в застой. Българският въпрос е виновен за всичко ", счита Пиере.  

Вени, чиито брачен партньор и първороден наследник работят на полето, твърди, че няма никакъв проблем с френските си съседи, само че се тревожи да не настъпи смяна в отношението, в случай че победи Лопес.

В този град, където исторически печели левицата и чиито поданици са избавили еврейски деца през Втората международна война, " още нищо не е решено ", споделят двамата претенденти. Всеки може да ускори позициите си, с цел да завоюва вота на 50-те % гласоподаватели, които не са дали своят вот на първи тур.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР